ajankohtaista

Metsän mikrobeista raaka-ainetta lääketeollisuuteen

Julkaistu:
19.11.2024
Tilaa uutiskirje
Jaa tämä artikkeli

Kollin Säätiön asiamies Esko Kolli, Johanna Kalmari, Kari Sinivuori.

Metsäpohjaisen Re-Connecting Nature® -mikrobiuutteen kehittäjä Uute Scientific Oy palkittiin 30 000 euron Metsä360 tunnustuspalkinnolla. Tunnustuspalkinto on osa LUT-yliopiston sekä Marjatta ja Eino Kollin Säätiön laajamittaista yhteistyötä, jolla tähdätään suomalaisen metsän jalostusarvon kasvattamiseen ja vastuullisen biotalouden kasvun tukemiseen.

Metsien monimuotoisuus lisää vastustuskykyä sairauksille

–Metsän mikrobit voivat olla avain tulevaisuudessa terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Mikrobit voivat lievittää immuunivälitteisiä sairauksia, kuten atooppista ihottumaa ja tulehduksellisia suolistosairauksia, sanoo tutkimusjohtaja Johanna Kalmari.

Viime keväänä päättyneessä 142 henkilön atopiatutkimuksessa saatiin Kalmarin mukaan myönteisiä vaikuttavuustuloksia. –Osoitimme, että mikrobiuutetta sisältävän perusvoiteen käyttö vahvisti atoopikkojen ihon suojakerrosta, vähensi atopialääkepäiviä sekä atopialääkkeitä tarvitsevien henkilöiden määrää verrattuna lumeryhmään.

Kalmarin mukaan Uute tulee suoraan suomalaisesta metsästä. – Luonnon monimuotoisuus, on avainasemassa hyvinvointimme kannalta. Tämä oivallus on ollut lähtökohtana kehittämällemme mikrobipohjaiselle tuotteelle, joka tukee immuunijärjestelmän tasapainoa. Tavoitteemme on tuoda elämäämme terveyttä ja hyvinvointia edistävää luontoaltistusta

–Uute Scientific Oy on luonut uuden tieteenalojen rajapintaan syntyneen ekosysteemin, immunoekologian, jossa ympäristöekologia, metsäteollisuus ja lääketiede yhdistyvät, sanoo toimitusjohtaja Kari Sinivuori.

Sinivuoren mukaan metsän mikrobeista tuotetaan raaka-ainetta jatkojalostukseen esimerkiksi lääke-, kosmetiikka- ja tekstiiliteollisuuden käyttöön. –  Nämä ovat esimerkkejä aloista, jotka hyötyvät mikrobien ennaltaehkäisevistä ja hoitavista ominaisuuksista. Näiden tuotteiden monialainen kaupallistaminen on lupaava ala, jonka markkina-arvo voi yltää maailmanlaajuisesti miljardeihin euroihin.

–Kehittämämme mikrobiopohjainen tuote tuo metsän biodiversiteetin suoraan kuluttajien käyttöön. Se toimii kuin päivittäinen vitamiiniannos luonnon hyvää, joka auttaa pitämään kehon tasapainossa. Tämä tuote ei ole vain innovatiivinen, vaan se on kestävä ja luonnonmukainen ratkaisu, sanoo Sinivuori.

Kaupunkiasumisen vähäinen luontoaltistus lisää riskejä sairauksille

Tutkimusjohtaja Johanna Kalmari muistuttaa, miten metsän monimuotoisuus tarjoaa mahdollisuuksia ihmisten hyvinvoinnille. – Kohtaamme luonnossa mikrobeja, jotka tukevat immuunijärjestelmämme toimintaa ja kykyämme vastustaa tulehduksia.

–Kaupungissa eläminen lisää riskiä monille sairauksille, kuten allergioille ja jopa vakavammille sairauksille, kuten 1 tyypin diabetekselle. Tämä johtuu siitä, että kaupunkiympäristössä altistumme vähemmän luonnon mikrobeille, joita immuunijärjestelmämme tarvitsee pysyäkseen terveenä.  

Kalmari muistuttaa, että olemme irtautuneet luonnollisesta mikrobien maailmasta, joka tukee kehomme puolustusmekanismeja. – Luontoaltistus on välttämätöntä, jotta immuunipuolustuksella on mahdollisuus ylläpitää toimintojaan. Metsän monipuolinen mikrobisto voi olla ratkaisu tähän ongelmaan. Esimerkiksi lapset leikkiessään metsässä ja luonnossa vahvistavat kehonsa puolustusmekanismeja.

–Vanhastaan on tunnettua, että maalla asuneet lapset saivat paremman immuunisuojan esimerkiksi allergioita vastaan, muistuttaa Kalmari.

Uute Scientific tuo Kalmarin mukaan luonnon mikrobit osaksi ihmisten arkea. – Tulokset vuosien aikana tekemästämme tutkimuksesta metsän mikrobien vaikutuksista immuunijärjestelmään ovat lupaavia. Mikrobit voivat auttaa kehoa ylläpitämään normaalia immuunivastetta ja vähentämään tulehduksellisia tiloja.

Kehitystyön tavoitteena globaalit markkinat

Sinivuoren mukaan kuluttajatuotteiden ja lääkkeiden kehittämisessä korostetaan turvallisuuden ja tuotteiden vaikuttavuuden ja tehokkuuden osoittamista. – Tähän mennessä olemme suorittaneet useita tutkimuksia, jotka osoittavat mikrobien positiivisia vaikutuksia, ja nyt olemme valmiita viemään tämän innovaation myös lääkemarkkinoille, sanoo Sinivuori.

–Elintarvike- ja lääketeollisuus painottavat luonnontuotteiden tarkkaa määrittelyä, jota olemme tällä hetkellä tekemässä. Kosmetiikan, eläintuotteiden ja lelujen osalta emme odota merkittäviä sääntelyhaasteita. Toki jokaisessa tuoteryhmässä huomioidaan kuluttajalainsäädännön mukaiset markkinointiväittämät.

Sinivuoren mukaan suomalaisyrityksen tarkoituksena on toimia uutteen raaka-ainetoimittajana esimerkiksi lääke- ja kosmetiikkateollisuuteen. – Teemme yhteistyötä brändikumppanuuksien kanssa ja jatkamme tutkimustyötä mikrobiuutteen terveysvaikutusten parissa.

–Metsä360 palkinnolla on startup-yritykselle suuri merkitys. Uutteen kehitystyö ja valmistus tulee jatkossakin pysymään Suomessa, vakuuttaa Sinivuori.  

Markku Laukkanen

Yhteyshenkilöt

Johanna Kalmari, johanna.kalmari@uutescientific.com

Kari Sinivuori, kari.sinivuor@uutescientific.com

Lisätietoja julkaisijasta

Marjatta ja Eino Kollin Säätiön rahoittama ”Puussa on tulevaisuus” –viestintähanke julkaisee ajankohtaisia metsätaloutta ja sen parissa tehtävää tutkimustyötä koskevia artikkeleita. Säätiö tukee erityisesti maa- ja metsätalouteen sekä rakentamiseen liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä painottaen erityisesti toimintaa, jolla on elinympäristömme kannalta positiivinen vaikutus pitkällä tähtäimellä. Säätiön toiminnan keskeisiin teemoihin perustuvat artikkelit ovat vapaasti hyödynnettävissä joko lähdemateriaalina tai julkaistavissa sellaisenaan. Artikkelit julkaistaan myös   www.puussaontulevaisuus.fi ja https://www.kollinsaatio.fi/saatio/ajankohtaista sivustoilla.

Valokuvia

No items found.
Jaa tämä artikkeli